TAHUKAH ANDA ?
- Bawang putih merupakan antara ‘superfood’ yang mempunyai banyak khasiat. Bukan sahaja bagus untuk kesihatan dalaman, bawang putih juga banyak digunakan sebagai penjagaan kesihatan dan kecantikkan luaran.
- Khasiat bawang putih memang diketahui sangat berguna untuk kesihatan manusia kerana membantu dalam membunuh parasit, membantu dalam sistem pernafasan, perbaiki sistem penghadaman dan kandungan tenaga yang rendah.Ia telah digunakan semenjak 510 sebelum masihi di China sebagai makanan yang sihat untuk kesihatan

manusia.
- Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).
Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia.

Kelebihan Bawang Putih
Berikut 5 manfaat bawang putih yang mungkin tidak ketahui ramai.
- Bawang putih mengandungi sebatian dengan sifat perubatan yang kuat.
Kehadiran sebatian sulfur yang terbentuk apabila ulas bawang ini dicincang, dihancurkan atau dikunyah.
Mungkin yang paling terkenal daripada bawang ini dikenali sebagai allicin. Walau bagaimanapun, allicin adalah sebatian yang tidak stabil yang hanya hadir sebentar di dalam bawang putih segar setelah dipotong atau dihancurkan.
Sebatian sulfur daripada bawang ini memasuki tubuh dari saluran penghadaman dan tersebar ke seluruh tubuh, di mana ia memberikan kesan biologi yang kuat.
- Bernutrisi tetapi mempunyai kalori yang sedikit.
Satu hidangan bawang ini sebanyak 1-auns (28 gram) mengandungi:
- Mangan: 23% daripada RDA
- Vitamin B6: 17% daripada RDA
- Vitamin C: 15% daripada RDA
- Selenium: 6% daripada RDA
- Serat: 0.6 gram
Sejumlah kandungan kalsium, tembaga, kalium, fosforus, besi dan vitamin B1. Bawang putih juga mengandungi pelbagai nutrien lain. Bawang ini mengandungi sebanyak 42 kalori, 1.8

gram protein dan 9 gram karbohidrat.
- Penyakit kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok adalah pembunuh terbesar di dunia. Tekanan darah tinggi, atau hipertensi, adalah salah satu pemacu yang paling penting dalam penyakit ini.Mengurangkan tekanan darah
Dos suplemen mestilah cukup tinggi untuk mempunyai kesan yang diingini. Jumlah yang diperlukan adalah bersamaan dengan kira-kira empat ulas bawang ini setiap hari.
- Kelebihan bawang putih memperbaiki tahap kolesterol
Bawang ini boleh mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi, suplemen bawang ini boleh mengurangkan jumlah dan/ atau kolesterol LDL sekitar 10 hingga 15%.
Melihat kepada kolesterol LDL (“buruk”) dan HDL (“baik”) secara khusus, bawang ini kelihatan merendahkan kolesterol LDL tetapi tidak mempunyai kesan pada kolesterol HDL.
Tahap trigliserida tinggi adalah satu lagi faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung, tetapi bawang ini kelihatan tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap tahap trigliserida.

5. Mendetoksifikasikan logam berat dalam tubuh
Pada dos tinggi, sebatian sulfur dalam bawang ini telah terbukti melindungi tubuh daripada kerosakan organ akibat daripada ketoksikan logam berat.

Semoga segala perkongsian ini dapat dijadikan panduan kesihatan untuk semua. Tapi, perlu diingatkan bahawa tindakbalas segala amalan pemakanan kesihatan ini mungkin agak berbeza bagi sesetengah individu.
Perkongsian di dalam artikel ini hanyalah sebagai amalan kesihatan. Sebarang masalah kesihatan sila dapatkan rujukan doktor yang disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Reviews
There are no reviews yet.