PRODUCT KNOWLEDGE SERIES, Kindermall

PENGGEMAR LEMON PERLU KETAHUI 5 KHASIAT PADA KESIHATAN TUBUH BADAN

Ramai yang sudah tahu khasiat air lemon jika diamalkan setiap hari.

Walaupun tiada kajian khusus tentang kebaikan air lemon, tapi banyak bukti yang menunjukkan bahawa pengambilan lemon dan juga air kosong mempunyai banyak faedah.

Sebagai contoh, buah lemon kaya dengan kandungan vitamin C. Pengambilan air kosong pula dapat membantu sistem pencernaan anda.

Kandungan Nutrisi

Selalunya, bahan yang digunakan untuk membuat air lemon adalah buah lemon dan air. Adalah dinasihatkan bahawa tiada gula yang ditambah ke dalam minuman tersebut kerana dalam buah lemon juga mengandungi gula.

Ini adalah penting terutamanya pesakit penyakit kencing manis untuk memastikan paras gula dalam darah terkawal. Berikut adalah nilai nutrisi yang terkandung dalam air lemon untuk satu gelas bersaiz 250ml dan perahan sebiji (48g) buah lemon.

Adalah dinasihatkan bahawa tiada gula yang ditambah ke dalam minuman tersebut kerana dalam buah lemon juga mengandungi gula.

Kandungan Berkhasiat Nutrisi Lemon

Air lemon mengandungi asid sitrik yang tinggi kerana buah lemon adalah antara buah yang tinggi dengan asid sitrik. Asid sitrik terhasil disebabkan oleh proses metabolisme endogenus dalam mitokondria melalui penghasilan tenaga dalam kitaran asid sitrik. Penyerapan asid sitrik dalam perut daripada pemakanan berkait rapat dengan rembesan sitrat dalam air kencing yang tinggi.

Air lemon adalah sumber antioksidan semulajadi dan disebabkan oleh itu, buah lemon menjadi tanaman utama dan penghasilannya hampir 80 juta setahun. Air lemon terkenal dalam industri pemakanan dan dapat dibuktikan dengan penghasilan pelbagai jenis jenama berasaskan air lemon.

Asid sitrik adalah asid karbosilik yang lemak dan selalunya dijumpai pada buah-buahan sitrus. Asid sitrik selalunya digunakan sebagai pengawet makanan untuk memberikan rasa asidik dan rasa masam dalam makanan dan minuman. Garam sitrat digunakan untuk membawa mineral dalam bentuk yang mudah diserap dalam badan.

Air lemon kaya dengan sumber flavonoid semulajadi dan sebatian fenolik. Flavonoid dan sebatian fenolik berupaya dalam meningkatkan kesihatan tubuh badan dan komponen penting dalam bidang perubatan. Ini kerana flavonoid mengandungi sifat antioksidan, anti keradangan, anti mutagenik dan anti karsinogen yang merangsang fungsi enzim. Kedua-dua komponen ini berupaya dalam melawan penyakit kanser, penyakit Alzheimer, aterosklerosis dan lain-lain.

5 Kelebihan Jus Lemon Pada Badan

  1. Legakan Sistem Pencernaan

Hannya beberapa titik lemon sudah mampu melegakan segalanya. Lemon boleh mempercepatkan proses pencernaan dengan membanyakan penghasilan air liur dan asid perut.

Flavonoid, salah satu sebatian dalam lemon membantu merangsang sistem pencerrnaan dan meninggikan penghasilan jus pencernaan, hempedu dan asid serta merangsang pergerakan peristaltik makanan dalam saluran pencernaan.

  1. Membantu Untuk Menurunkan Berat Badan

Seperti yang disebutkan di atas, lemon membantu dalam mengeluarkan toksik dalam badan. Selain itu, lemon membantu dalam memberikan tenaga yang cukup kepada anda. Jika anda sedang berdiet, tambahlah lemon di dalam diet anda. Seperti kebanyakan buah lain, lemon sangat rendah dengan kalori selain rendah lemak dan kolestrol.

Lemon mengandungi pectin yang boleh ‘membuatkan anda berasa kenyang’. Ia juga membantu dalam mengurangkan kadar penyerapan gula di dalam badan. Semestinya, umpama menggantikan makanan ruji anda setiap hari. Lemon juga akan mengeluarkan lebihan air di dalam badan melalui air kencing.

  1. Kandungan Anti Oksidan yang Tinggi

Lemon yang kaya dengan sebatian anti oksidan seperti  karotenoid, flavon, flavonol, asid hidroksisinnamik, flavanon, asid sitrik dan asid askorbik berupaya untuk membantu melawan serangan radikal dalam sistem tubuh, seterusnya meningkatkan keupayaan hati dan buah pinggang anda dengan membolehkan badan anda untuk detoks.

  1. Memperbaiki Sistem Pernafasan Anda

Lemon sebenarnya boleh dijadikan potensi untuk mengatasi masalah mulut berbau dan dengkur serta pelbagai lagi masalah pernafasan yang sering berlaku.

Sebatian kaempferol dalam lemon turut dijumpai dalam ubatan anti congestive (kelegaan pernafasan) seperti balms, vaporizers, inhalers dan sebagainya.

  1. Membuatkan Muka Anda Lebih Berseri

Sedia maklum, Vitamin C didapati boleh mencerahkan kulit yang gelap dan menanggalkan sel kulit mati. Tanpa kuantiti vitamin C, kulit anda tidak akan mampu untuk memperbaiki kulit anda dan akan mengakibatkan kedutan di muka.

Menurut kajian, dalam 100 g buah lemon yang belum dikupas, terdapat 53.0 mg Vitamin C!

Sebatian aktif lain dalam lemon juga akan melindungi kulit anda daripada serangan bakteria yang boleh menjadikan anda kusam. Sifat anti oksidan juga akan menyumbang kepada anti penuaan!

Jus lemon turut memberikan impak yang positif kepada aspek yang lain. Akan tetapi, anda tidak boleh terlalu obses sehingga minum air lemon secara berlebihan kerana perbuatan sedemikian akan menyebabkan masalah refluksi perut, ketidakselesaan pada bahagian perut dan pedih ulu hati.

Oleh itu, pengambilan air lemon haruslah secara bersederhana dan sekali lagi dinasihatkan bahawa tiada gula tambahan pada minuman tersebut untuk mengawal paras gula dalam darah.

Sumber : hellodoktor.com , bidari.my

DAPATKAN AFIATA KUASA 5 SEKARANG :

Sold out

AFIATA KUASA 5(Minuman Herba )350ml

Units Sold: 171

RM69.50

Out of stock

SKU: AF001 Category:
Description

KHASIAT AFIATA® KUASA5
MINUMAN HERBA MADU, HALIA BENTONG, BAWANG PUTIH, LEMON & CUKA EPAL
Minuman AFIATA® KUASA5 ini sangat sesuai untuk lelaki dan wanita. Ia mampu
melancarkan saluran jantung tersumbat dan mengurangkan mengurangkan pembengkakan
jantung bagi mereka menghadapi jantung bengkak. Minuman herba AFIATA® KUASA5 ini
memiliki banyak khasiat-khasiat lain yang hebat seperti:
-Menstabilkan Detakan Jantung Yang Tidak Stabil
-Mencairkan Lemak Kolestrol Jahat
-Mengawal Tekanan Darah Tinggi
-Minor Stroke dan Gout
-Membuang Angin Di Dalam Usus dan Saraf
-Sembelit dan Masalah Pencernaan
-Gastrik
-Melancarkan Peredaran Darah
-Mencuci Saluran Darah dan Organ Penting Dalaman Badan
-Merawat Sakit Sendi dan Badan Lesu
-Baik Untuk Penjagaan Ibu Berpantang
-Mengawal Sel Kanser
-Merawat Masalah Priod Tidak Lancar dan Sengugut
-Menstabilkn Hormon dan Menstabilkan Kesuburan
-Selsema Dan Batuk
-Menstabilkan Kandungan Gula Dalam Darah
-Memecahkn Angin Terkumpul Dalam Badan
-Membantu Masalah Tenaga Batin
-Mencuci Buah Pinggang dan Organ Dalaman
-Merawat Masalah Tiroid dan Cyst
-Membantu Membakar Lemak
✅ Kesan seawal 6 jam pengambilan 👉👉👉👉 Ramuan asas:
Madu+lemon+halia bentong+cuka epal+bawang putih
👉👉👉👉 Cara Pengambilan:
20 ml pagi sebelum sarapan dan 20ml malam selepas makan
– Bagi kanak-kanak 5ml dan dicampurkan dengan air putih
– Bagi pesakit buah pinggang (yang membuat rawatan dialisis) anda di sarankan untuk
mengambil hanya 5ml.
– Bagi penghidap Diabetis atau Kencing manis, anda digalakkan untuk mengambil sebanyak
10ml sahaja
👉👉👉👉 Maklumat Tambahan/Saranan penyedian:
AFIATA® KUASA5 juga boleh dicampurkan dalam masakan dan juga dijadikan sebagai
bahan perapan

Additional information
Weight 0.415 kg
Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “AFIATA KUASA 5(Minuman Herba )350ml”

Your email address will not be published.

You have to be logged in to be able to add photos to your review.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.